Decem logoDecem text

Élménybeszámoló az I. Tata-Szőgyén kerékpártúráról

Kétszer 70 kilométeres táv, kellemes hangulat, napsütéses időjárás, kis izomláz, új barátságok, és rengeteg szeretet, móka  −   ha pár szóval kéne összefoglalni az I. Tata-Szőgyén Kerékpártúra élményeit, valószínűleg sokunk felsorolná ezeket. De hol is kezdődött?


Mikor megválasztottak diákpolgármesternek, fő céljaim között szerepelt egy közös program az egyik testvérvárosunk diákságával. Végül is a felvidéki Szőgyénre esett a választásunk, mivel közel van, és tudtuk, ők mindig nagy szeretettel fogadnak bennünket. Így jöhetett létre Tata Város Diákönkormányzata, Tata Város Önkormányzata és Szőgyén Község Önkormányzata révén az I. Tata – Szőgyén Kerékpártúra.
2011. június 3-án, reggel 8 óra 20 perckor rajtolt el a 14 fős tatai csapat a városból. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett: kellemes, napos időnk volt. Az odaút Komáromon át vezetett, Duna menti falvakon mentünk keresztül. A táj szépsége lenyűgözött mindenkit, csend és nyugalom ült a vidéken. Az úton minden zökkenőmentes volt: edzett csapat voltunk, jól bírta mindenki. Az utolsó pár kilométerre kellett tartalékolnunk az erőnket, ugyanis a végállomásunk dombokkal övezett területen fekszik. Mint kiderült, a vártnál gyorsabbak voltunk, így 13 óra 45 perckor értük el a falutáblát. Mindenki fellélegzett, de tudtuk, ez még csak az odaút volt, másnap vissza is kell jutni!
A helyi alapiskolában vártak bennünket vendéglátóink. Ki-ki üdvözölte rég nem látott ismerősét, barátját. A diákönkormányzat részéről Varró Klaudia DÖK-elnök és Bósza Zsolt DÖK-segítő pedagógus, valamint az önkormányzat nevében Simonka István jelenlegi, és Konterman László korábbi alpolgármester, valamint Berényi Kornélia könyvtáros fogadott. Személy szerint azért is örültem a kerékpártúrának, mert több szőgyéni fiatallal tartom a kapcsolatot.
Rövid pihenés és felfrissülés után elfoglaltuk a szálláshelyünket, ezután következett a Csongrády Lajos Alapiskola megismerése. A diákok kiselőadásokkal mutatták be az intézményt, meséltek a névadóról, és megtudhattuk, hogy ott fordítva van az osztályzás, az egyes a legjobb érdemjegy, valamint a nebulók kilenc osztályt járnak az alapiskolákban. Sokan meglepődtünk, milyen színes programokat kínál az iskola. A bemutató után rövid tapasztalatcserére került sor. Ez hasznos volt mindkét fél részéről, ugyanis Szőgyénben csupán 3 éve működik az iskolai diákönkormányzat. Mi bemutattuk a TAVIDÖK felépítését, működését, programjait, beszéltünk az iskolai diákönkormányzatok szerepéről, ők pedig elmondták, mi mindent lehet megvalósítani az ottani diáktanács által.
Az eszmecserét befejezve, hogy jobban megismerjük egymást, csapatépítő- és névmemorizálós játékokat játszottunk az iskola udvarán.
A finom vacsora után lehetőségünk nyílt megtekinteni a Kortárs Galériát, ahol több magyarországi művész képeivel is találkozhattunk.
A pénteket a Tájház udvarán zártuk. Tábortűz és kolbászsütés mellett vitattuk meg az első nap fáradalmait, és a következő napi teendőket. Mindenki tudta, hogy másnap még vár ránk a visszaút, kipihenten kell ébrednünk reggel.
A második nap meglátogattuk a helyi Kistemplomot és a Nagyboldogasszony templomot. Az idegenvezető szerepét Berényi Kornélia könyvtáros vette fel.  A Tájházban Baracska Árpád helyi képzőművész kalauzolt minket végig.  Árpi bácsi szívén viseli a Tájház sorsát, nagyon sokat tett érte, és örömmel végzi munkáját.  A régészeti múzeumba is bepillantást nyerhettünk, ahol az elpusztult Szent Mihály-templom leletei láthatók. Végezetül pedig a helyi trianoni emlékműnél tartottunk egy rövid kis megemlékezést. Talán e kis kerékpártúrával is igazoltuk, hogy mi, magyarok mennyire összetartunk, határainkon innen és túl.  Ebéd után fájó szívvel búcsúztunk el szőgyéni barátainktól, akik csak azzal az egy feltétellel engedtek minket haza, hogy JÖVŐRE, UGYANITT, VELETEK! Azt hiszem, társaim nevében is bátran állíthatom: rajtunk nem fog múlni!
Hazafelé Esztergomnál keltünk át, és estére mindenki rengeteg élménnyel tért haza.  Itthon pedig megkezdődtek a levelezések egymás között. Mert valami elkezdődött. És folytatódni is fog!

Dózsa Eszter
diákpolgármester, TAVIDÖK

 

Élménybeszámoló az I. Tata-Szőgyén kerékpártúráról
Élménybeszámoló az I. Tata-Szőgyén kerékpártúráról
Élménybeszámoló az I. Tata-Szőgyén kerékpártúráról
Category: