Decem logoDecem text

A „Serenissima” testvérvárosi vetélkedő győztesei Montebellunában

Tata Város Önkormányzata 2000 óta minden év tavaszán testvérvárosi vetélkedőt hirdet tatai középiskolásoknak egy-egy testvérvárosról, illetve a testvérváros országáról vagy annak szűkebb régiójáról. A vetélkedő egy feladatlap otthoni kitöltéséből áll, és háromfős csapatok vehetnek részt rajta. A verseny fődíja mindig egy jutalomút – amely az adott testvérvárosba irányul.


2010-ben Tata második olasz testvérvárosa, Montebelluna és Veneto tartomány volt a vetélkedő témája, a Tata-Montebelluna testvérvárosi kapcsolat megkötésének 10. évfordulója tiszteletére.
A versenyben 4 tatai középiskola képviseltette magát: az Eötvös József Gimnázium 12 csapattal, a Tatai Református Gimnázium 3 csapattal, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola és a Talentum Gimnázium pedig 1-1 csapattal. A feladatokat Kristófné Szabó Szerafina könyvtáros, Novák Adrienn olasz szakos tanár, Schmidtmayer Richárd történész, valamint Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referens állította össze, és ők értékelték a feladatlapokat is.
Az esszé feladat igen stílusos megfogalmazásáért különdíjban részesült az Eötvös József Gimnázium „5vös Triumvirátus” nevű csapata: Annoh Jennifer, Nátrán Nikolett és Vágner Dóra. Harmadik helyezést ért el az Eötvös gimnázium „A Triumvirek” nevű csapata, azaz Molnár Bertalan, Avramcsev Gergely és Szarka Tamás.
Második helyen végzett az Eötvös József Gimnázium „Frutti di mare” nevet viselő csapata, melynek tagjai a tavalyi testvérvárosi vetélkedő győztesei: Illés Dóri, Marosi Dorina és Sánta Kata voltak.
A versenyt az „In un corpo intatto anima intatta-in Tata” nevű, szintén Eötvös-diákokból álló csapat tagjai nyerték meg, azaz név szerint: Szögi Róbert, Kubik Zsolt és Kubik Roland.
A vetélkedő immár 11 éves történetében még sohasem fordult elő, hogy mindössze 1 pont különbség döntötte el az első helyezés sorsát. Ezért a Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony által vezetett zsűri úgy döntött, hogy nemcsak az első, hanem a második helyezett csapat tagjai is meghívást kapnak a fődíjként kitűzött montebellunai utazásra, amelyre szeptember első napjaiban került sor, az Europalio kocsitoló verseny alkalmából, Montebelluna önkormányzatának jóvoltából.
Marosi Dorina és Illés Dóri ekként emlékeznek vissza a szeptember eleji olaszországi szép napokra:
„Örülünk, hogy részt vehettünk a vetélkedőn, hiszen ezáltal már nem teljesen ismeretlenként érkeztünk meg Veneto-ba. Utazásunk időpontja a Palio nevezetű rendezvénnyel egybeesett, amit már 21. alkalommal rendeztek meg testvérvárosunkban, Montebellunában. Itt a különböző városrészek mellett szurkolhattunk országunk csapatainak. Reméljük jövőre is sikeresen képviselik a magyar csapatok országunkat. Egy napot Velencében töltöttünk, ahol többek között megtekintettük a Szent Márk székesegyházat, a Sóhajok hídját,a Dózse palotát és megcsodáltuk a kilátást a 98,6 m magas harangtoronyból. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk az utazáson, mely felejthetetlen élményeket nyújtott számunkra.”
(Osgyáni Zsuzsanna)

Versenyzők
Montebellunában
Gondolák
Velencében
Szent Márk tér
Category: