Decem logoDecem text

IX. TATAI TEHETSÉGGONDOZÓ MŰVÉSZETI TÁBOR

Tata Város Önkormányzata 2003 óta minden év augusztusában egyhetes táborozást szervez ügyes kezű, a művészetekre fogékony tatai, szőgyéni és szovátai gyermekek és fiatalok számára.

A tábor célja a tehetséggondozás, a gyermekek alkotói motivációjának kibontakoztatása, valamint a résztvevők nemzeti azonosságtudatának és Tata testvérvárosi kapcsolatainak erősítése.


Valószínűleg a tábor nyugodt, barátságos légkörének, családias hangulatának is köszönhető, hogy mind a szlovákiai Szőgyénből, mind a romániai Szovátáról több vissza-visszatérő résztvevőnk is van. Sőt, néhány év óta további külhoni településekről is érkeznek vendégek.

Az augusztus első hetében sorra kerülő idei táborozásban 6 tatai, 7 szőgyéni, 7 szovátai és 2 magyarkanizsai gyermek, illetve fiatal vesz részt.

A táborok minden évben egy-egy konkrét témakörhöz kapcsolódnak. Az idei tábor – a Liszt-év alkalmából – a romantika korszakával és stílusjegyeivel foglalkozik.

A képző- és iparművészeti, valamint kultúrtörténeti foglalkozások vezetésében eddig – a teljesség igénye nélkül – a következő helyi és vendég művészek, pedagógusok közreműködtek: Sulyok Teréz művész-tanár, Gútay János művész-tanár, Gútay Jánosné tanár, Cs. Kiss Ernő fafaragó, Csiszár József keramikus, Nyikus Anna népi iparművész, Horváthné Frank Brigitta tanár, Lengyel Gábor művész-tanár, Szegvári Emese kosárfonó, Kristófné Szabó Szerafina könyvtáros, Gyarmati Lajos építész, Juhász Zsuzsanna ruhatervező, Kamenár Csilla rekesz-zománc készítő, Janka Ferencné kézműves, Kóthay Péter művész-tanár, Szabó Éva múzeumpedagógus, továbbá Smidt Róbert szőgyéni fafaragó, Szabó László pusztinai művész-tanár és Muhi Zsuzsanna magyarkanizsai kézműves. Az idén kapcsolódik be foglalkozásvezetőként a tábor munkájába Sárkány József magyarkanizsai művész-tanár és Baracska Árpád szőgyéni grafikus.

A tábort immáron több éve két szekcióban szervezzük. A szépművészeti szekció idei programjában grafikai, festészeti, szobrászati és rekesz-zománc készítési foglalkozások, az iparművészeti szekció „órarendjében” fazekasság, tarisznyakészítés, rekesz-zománcozás, csuhéfigura készítés és egyéb kézműves ügyeskedések szerepelnek.

A tábor rendszeres intézményi partnere a Bláthy Ottó Szakközépiskola, a Menner Bernát Zeneiskola és a Fazekas utcai általános iskola, valamint a Kuny Domokos Megyei Múzeum.

A táborhoz az idén két kísérőrendezvény is csatlakozik. Az augusztus 2-án, kedden 19.30 órakor kezdődő komolyzenei hangverseny helyszíne a Menner Bernát Zeneiskola hangversenyterme, az erdélyi résztvevőket kísérő Molnos Ferenc könyvének bemutatója pedig augusztus 4-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Hotel Kristály barokk díszudvarában. A rendezvényekre a belépés ingyenes. (Lásd a csatolt meghívókat is!)

A tábor utolsó napján a szokásoknak megfelelően záró rendezvényt tartunk, amelyen értékeljük az elvégzett munkát és bemutatjuk az elkészített alkotásokat. Erre az eseményre 2011. augusztus 6-án, szombaton, 14 órai kezdettel kerül sor a Menner Bernát Zeneiskolában (Tata, Fazekas u. 47.)

A táborzáró rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak a tábor résztvevői és Tata Város Önkormányzata.

További információ:
Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referens
Tata Város Polgármesteri Hivatala (2890 Tata, Kossuth tér 1. Tel: 34/588-661.)

AttachmentSize
Hangverseny meghívó.pdf84.69 KB
meghivok.jpg498.84 KB
MolnosFerenc.pdf78.06 KB