Decem logoDecem text

Conferentie en Huiskamerproject in Tata, Oktober 2011

Conferentie en Huiskamerproject in Tata, Oktober 2011
 

In het kader van de conferentie “Twining for Inter-activie Generations”, is een delegatie van Kern8, naar Tata in Hongarije (zusterstad van Alkmaar) geweest. Deze vond plaats van 12 t/m 17 Oktober 2011  Deze delegatie bestond uit: manager van het Jeugd en  Tienerwerk Attila D.Kovács en medewerkers van jeugdcentrum De Dobber ,Grady van Diemen, Liesa Hopman en Sander Beerse.

Samen met de 8 andere zustersteden van Tata hebben alle delegaties, presentaties over intergenerationele activiteiten & het belang van o.a. vrijwilligerswerk gegeven. Ook hebben wij lezingen bijgewoond van o.a. ministerie van Welzijn & Jeugd beleid, scholen bezocht, gesprekken gehad met beleidsmedewerkers en contact gehad met de burgemeester en loco-burgemeester van Tata. Dit met als doel kennis en ervaring uit te wisselen tussen professionals uit verschillende Europese landen, in het kader van het eventueel stimuleren van het uitvoeren van intergenerationele activiteiten. Wij hebben anderen laten delen in de kennis die Kern8 op dit gebied bezit, en het bleek dat Kern8 hier al best ver in is. Onze bijdrage was daarom ook erg waardevol. Naast dat we hebben kunnen bijdragen aan de uitwisseling van kennis en ervaring, was dit natuurlijk ook een goede gelegenheid om Kern8 op Europees niveau te promoten. Ook voor de gemeente Alkmaar is dit een goed bezoek geweest vanwege het feit dat dit een versterking betekend in zusterstedenband tussen Tata en Alkmaar.

 

Voor Kern8 was er nog een extra doel. De medewerkers van de Dobber werken al ruim een jaar aan een project om de gemeente Tata te helpen bij het opstarten van een huiskamerproject. Een huiskamerproject is een informele, laagdrempelige ruimte waarin tieners en jongeren na school samen kunnen komen om spelletjes te spelen, met elkaar te praten enz. In Augustus 2011 vond er een uitwisseling week plaats tussen 8 jongeren uit Alkmaar en 8 jongeren uit Tata. Het doel van deze uitwisseling was om de Hongaarse jongeren, een beeld te geven van hoe het is om vrijwilliger te zijn in de nieuw te openen huiskamer. Dit doel is behaald doormiddel van oa de inzet van de Alkmaarse jongeren, die voor het grootste deel het activiteitenprogramma opgezet hebben. De uitgevoerde activiteiten vonden op informele wijze plaats, dit om op laagdrempelige wijze te laten zien wat voor activiteiten er plaats kunnen vinden in een huiskamerproject. Tijdens ons bezoek in Oktober hebben wij vernomen dat alle jongeren van de uitwisselingsweek, nu ook daadwerkelijk vrijwilliger gaan worden, want mede dankzij de inzet van de jongeren in Alkmaar, hebben wij een bezoek mogen brengen aan de tijdelijke locatie van het huiskamerproject. Vrijdag 11 November 2011 is de officiële opening van de tijdelijke locatie. De materialen, verzameld via de Beursvloer en collega’s binnen Kern8, zijn hiervoor begin November naar Tata vervoerd.

 

In November 2012 wordt het officiële centrum geopend, in de tussentijd wordt dit pand gerenoveerd en omgetoverd tot een definitieve huiskamer.

Een samenwerking met de Jongerencentrum in Tata zou ook kansen bieden aan Alkmaarse jongeren, vrijwilligers, stagiaires en professioneels om de uitwisseling op diverse fronten te kunnen ontplooien.

 

Nu hopen wij dat tijdens de opening in November 2012 de 8 Alkmaarse vrijwilligers  in Tata aanwezig kunnen zijn en samen met de Hongaarse vrijwilligers mee kunnen helpen in het centrum. Dit zal voor hen een interessante afsluiting zijn, vanwege het feit dat zij  kunnen zien wat de behaalde resultaten zijn van de uitwisselingsweek!!

Wordt vervolgd?!!

 

 

 

Conferentie en Huiskamerproject in Tata, Oktober 2011
Category: