Decem logoDecem text

Kern8 organiseert uitwisseling tussen Alkmaar en Zusterstad Tata (Hongarije)

Stichting Welzijnsbevordering Kern8 ontving signalen dat de Gemeente Tata (Hongarije) erg geïnteresseerd was in het begrip “huiskamerproject”. Een huiskamerproject bied de mogelijkheid voor tieners en jongeren om buiten school deel te nemen aan activiteiten. Ook wordt er aandacht geschonken aan talentontwikkeling en voorlichting. Omdat Kern8 hier al geruime tijd ervaring mee heeft, heeft jeugdcentrum de Dobber namens Kern8 een uitwisseling georganiseerd waarbij er 8 Nederlandse jongeren en 8 Hongaarse jongeren in de leeftijd van 16 t/m 24 jaar, de mogelijkheid kregen om kennis, ervaring en cultuur uit te wisselen. Dit doormiddel van een activiteiten programma die werd opgezet door de Nederlandse jongeren vrijwilligers, rondleidingen bij verschillende locaties van Kern8 zoals de Kooimeer chill connexxion en de Huiskamer in Alkmaar west. Omdat Hongarije nog niet bekend is met  jeugd en jongerenwerk, was het doel van deze uitwisseling om de jongeren uit Tata op non-formele wijze kennis te laten maken met het welzijnswerk zoals wij dit in Alkmaar kennen. Dit zodat deze kennis en ervaring gebruikt kan worden in een nieuw op te zetten huiskamerproject in Tata. Het programma duurde maarliefst 8 dagen en vond plaats van 9 t/m 16 Augustus 2011. Tijdens de uitwisseling verbleven wij met de 16 jongeren en 6 begeleiders(4 vanuit Kern8,2 uit Tata) in Scoutinggebouw de Geuzen in Alkmaar.

 

Om dit project te realiseren heeft Kern8 een aanvraag gedaan voor financiële bijdragen bij Youth in Action (Europees fonds voor jongerenprojecten) en de Gemeente Alkmaar. 

 

Het is een rijke ervaring geweest voor beide partijen. Het was niet alleen heel gezellig, en leerzaam, maar de uitwisseling is meer dan goed verlopen en wordt vervolgd! Mede door het enthousiasme en inzet van zowel de Hongaarse als de Nederlandse jongeren, werkt Kern8 mee aan het vervolg van dit project, namelijk het opzetten van een huiskamerproject in Tata die vermoedelijk geopend zal worden in Mei 2012.

 

 Bent u nieuwsgierig naar dit project geworden?! Bekijk dan de foto impressie van de uitwisselingsweek op de website van jeugdcentrum de Dobber: www.dedobber.com

 

Kern8 organiseert uitwisseling tussen Alkmaar en Zusterstad Tata (Hongarije)
Kern8 organiseert uitwisseling tussen Alkmaar en Zusterstad Tata (Hongarije)
Category: