Decem logoDecem text

A mi klubunk - intergenerációs műhelymunka Tatán

Tata Város Önkormányzata 2011 őszén indította útjára a három nemzetközi találkozóból álló „Inter-aktív generációk” című projektjét, amely az Európai Unió „Európa a polgárokért” programja pályázati támogatásával valósul meg.

A projekt első eseményének, a 2011 októberében rendezett „A fiatalokért, a fiatalokkal” című konferenciának az volt a témája, hogy milyen előnyökkel járhat a fiatalok számára az intergenerációs tevékenységekben történő részvétel és az önkéntes munka. E rendezvény második napján különféle, fiataloknak szóló foglalkozásokra került sor – a testvérvárosi résztvevők  közreműködésével.

A projekt második eseményére, „Az életkor nem lehet akadály” című konferenciára, mely az aktív idősödésről és az ezt segítő intergenerációs kapcsolatokról szólt, 2012 májusában került sor. A konferencia második napján a tatai és testvérvárosi résztvevők változatos programokból álló „intergenerációs dzsemborit” szerveztek a tatai idősek és fiatalok számára.

Az „Inter-aktív generációk” projekt harmadik, záró eseményére, „A mi klubunk” című műhelymunkára 2012. október 12-étől 15-éig kerül sor. A testvér- és partnervárosokból (a hollandiai Alkmaarból, a németországi Gerlingenből, az olaszországi Arenzanoból, a szlovákiai Szőgyénből, a romániai Szovátáról, a lengyelországi Pińczówból és Kielcéből, valamint a csehországi Bystřicéből) érkező résztvevők nemzetközi munkacsoportokat alkotva komplex terveket készítenek egy tatai intergenerációs klub létrehozására és működtetésére vonatkozóan, melynek helyszíne például a polgármesteri hivatal szomszédságában található Farkasházi Fischer ház is lehet.

Az ún. intergenerációs klub fiataloknak és időseknek egyaránt teret ad az érdeklődésüknek és életkoruknak megfelelő programok megvalósítására – és a két generáció egymással való találkozására is lehetőséget kínál.

A találkozó első délelőttjét a Tatával, valamint a tatai idősek és fiatalok mindennapjaival, szokásaival történő megismerkedésnek szentelik a résztvevők, akik között idősek és fiatalok egyaránt lesznek, és foglalkozásukat tekintve az élet legkülönfélébb területeit képviselik. A tervezőmunkára, melynek a Fazekas utcai általános iskola ad helyet, október 13-án, szombaton délután és 14-én, vasárnap délelőtt kerül sor.

A mindössze egynapos, de annál intenzívebb csoportmunka nyomán született ötletek, elképzelések és tervek bemutatása a tatai közönség számára október 14-én, vasárnap délután 16 órától, a Menner Bernát Zeneiskola hangversenytermében történik. Erre a rendezvényre szeretettel lát minden, akár a tervek megvitatására is kész érdeklődőt – időset és fiatalt egyaránt – Tata Város Önkormányzata.

A mi klubunk - intergenerációs műhelymunka Tatán
A mi klubunk - intergenerációs műhelymunka Tatán
Category: