Decem logoDecem text

Uitwisselingsproject: Have your say!

Tata, Magyarkaniza en Alkmaar 2012

Na twee geslaagde uitwisselingen is een groep jongeren uit Alkmaar voor de 2e keer naar Hongarije geweest. Dit keer om met eigen ogen het resultaat te zien, in Tata, van de informatie uitwisseling van de vorige keer.

Onze groep jongeren is een mix van vrijwilligers, stagiaires en oud bezoekers van Kern 8 uit Alkmaar. Vorig jaar in de zomer is een groep jongeren uit Hongarije naar Alkmaar gekomen om het door ons voorbereide programma te volgen. Wij hebben er zorg voor gedragen dat zij het welzijnswerk leerde kennen. Dit door een interactief programma. Wij vroegen de Hongaarse jongeren hun kijk op het welzijnswerk te vertellen. Daarna hebben wij ze laten zien wat het hier voor ons betekent. Dit kwam goed overeen met elkaar.

In de laatste week van augustus zijn wij naar Tata geweest om samen met een Servische groep jongeren en de Hongaarse groep jongeren een uitwisseling te volgen in het teken van Democratie. Dit was georganiseerd door de Hongaarse jongeren en wij mochten één avondprogramma vullen. Over de hele week leerden we veel verschillen tussen de drie deelnemende landen. Bijvoorbeeld dat er nog veel les wordt gegeven vanuit de kerk in vooral Servië en in Hongarije wordt dit al meer vanuit de overheid geregeld. Ook deden we een activiteit waarbij je een aantal kinderrechten op papier kreeg en deze in volgorde van hoge prioriteit naar wat minder belangrijk moest leggen in groepjes. Daarna werden de keuzes van de groepjes nog met iedereen besproken. In het gemeentehuis hebben we nog de gelegenheid gehad om met de burgemeester te praten na zijn praatje. Het parlementsgebouw in Budapest hebben wij ook mogen bezoeken. We hebben hier dan ook veel geleerd over het parlement in Hongarije zoals dat zij 386 zetels hebben en een President. Tijdens de discussies merkte wij wel dat zij het spreken van de Engelse taal lastiger vinden dan wij. Er werd dan ook veel vertaald naar elkaar. Het makkelijke van de Serven was dat zij wel Hongaars spraken, omdat waar zij wonen vlakbij de grens ligt en dit deel van Servië vroeger bij Hongarije hoorde.

Al met al was het voor ons een bijzonder leerzame week en hebben wij veel over Nederland kunnen vertellen en veel geleerd over de cultuurverschillen over de drie landen. We houden contact met elkaar en volgende zomer organiseren we misschien een uitwisseling naar Servië.

Uitwisselingsproject: Have your say!
Uitwisselingsproject: Have your say!
Category: