Decem logoDecem text

Új év, új tábor, új élmények

Az idei évben tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Tatai Tehetséggondozó Művészeti tábor, ahol régi és új arcokkal egyaránt találkozhattunk. A hagyományhoz híven, augusztus elején az ifjú művészek „megszállták” a Bláthy kollégiumot, a táborban hat szőgyéni, hat szovátai, hat magyarkanizsai és hat tatai fiatal vett részt.
A résztvevőket Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony köszöntötte elsőként, majd Osgyáni Zsuzsanna nemzetközi referens, a tábor főszervezője ismertette a programtervet és a hét célkitűzéseit. A XI. Tatai Tehetséggondozó Művészeti tábor fő témája a „képzeletbeli lények” voltak. Kóthay Péter tanár úr művészettörténeti előadásának köszönhetően bővebb betekintést nyerhettünk a tündérek és sárkányok birodalmába. A korábbi évekhez hasonlóan két szekcióban folyt a munka, a diákok a szépművészet vagy az iparművészet különböző területein tehették próbára tehetségüket.
A tábor ebben az évben is változatos programokban bővelkedett. A szépművészeti szekció tagjait Gútay János tanár úr vezette be a szobrászat világába,a keddi napon pedig Kóthay tanár úrral grafikázhattak. Sulyok Teréz tanárnő két napig segítette a fiatalokat a festészetben, pénteken pedig Németh Attila, korábbi táborlakóból lett tanár, mutatta meg a linómetszés fortélyait. Az iparművészeti szekció a hetet Csiszár József tatai fazekasmester műhelyében kezdte, ahol a fiatalok a korongozás művészetével ismerkedhettek. Nyikus Anna népművész a nemezelés hosszadalmas, ámde élvezetes mesterségét mutatta meg a táborlakóknak. Baracska Árpád szőgyéni grafikus térplasztikai és iniciálékészítő foglalkozást tartott. A csütörtöki napon Muhi Zsuzsanna magyarkanizsai kézművessel fonalgrafikázhattak, pénteken pedig Sárkány József magyarkanizsai rajztanárral a szappanszobrászat alapjait sajátíthatták el a résztvevők.
A hétfői vacsora a tataiak otthonában ismét sikeresnek bizonyult. A délutáni programokon megismerkedhettünk Tata történelmével és látványosságaival, a városnéző kisvonatozás keretében. Szerdán a Menner Bernát Zeneiskolában Gútay Jánosné tanárnő foglalkozásán a tündérek bőrébe képzelhettük magunkat, irodalmi és színjátszó feladatok várták minket. A csütörtöki napon a korábbi évekhez hasonlóan a Tatai Fényes Fürdő strandjára látogattunk.
A záró kiállításra augusztus 10-én, szombaton került sor. Michl József polgármester úr, országgyűlési képviselő zárta be a tábort. Elmondta, hogy a tábor az alkotás öröme mellett az itt kialakult barátságok szempontjából is kiemelkedő értéket képvisel.
A kiállítás rendezése közben már mindannyian tudtuk, hogy hamarosan el kell búcsúznunk egymástól. Az elmúlt években rengeteg élménnyel gazdagodtunk a Tatai Tehetséggondozó Táborban. Az itt kötött barátságok különleges helyet foglalnak el az életünkben, minden évben összetartó közösség kovácsolódik a tábor lakóiból. A búcsúzás a legnehezebb pont, hiszen tudjuk, hogy van, akivel egy évig nem látjuk egymást viszont. Reméljük, hogy gyorsan elrepül majd ez az év és hirtelen azon kapjuk majd magunkat, hogy ismét elérkezett a várva várt augusztus.

(Kerti Kornélia Anna)

Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények
Új év, új tábor, új élmények