Decem logoDecem text

Partnerségek a prevencióért - nemzetközi konferencia a kábítószer használat és egyéb káros szenvedélyek megelőzéséről a gyermekek és fiatalok körében

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete a tavalyi év elején határozatot hozott arról, hogy csatlakozni kíván az UNICEF „Gyermekbarát város” kezdeményezéséhez. Ennek érdekében 2008-ban és 2009-ben is több programból és számos pontból álló komplex intézkedési tervet fogadott el a tatai gyermekek életkörülményeinek és életminőségének javítására. A kábítószer használat és egyéb káros szenvedélyek megelőzéséről szóló konferencia a 2009-es intézkedési terv „Fogd meg a kezem!” című programjában szerepelAz Európai Unió „Európa a polgárokért 2007 – 2013” programja által 11.617,95 euróval támogatott, Tata testvérvárosainak bevonásával megrendezendő konferenciának több célkitűzése is van:

 1. Az Európai Unió és a tagállamok kábítószer használat ellenes politikájának ismertetése
 2. Helyi szintű kábítószer használat ellenes stratégiák bemutatása
 3. Tata testvérvárosai „legjobb gyakorlatainak” bemutatása a kábítószer használat és egyéb káros szenvedélyek megelőzésének következő területein:
  •     felvilágosítás a gyermekek és fiatalok körében,
  •     kreatív tevékenységek szervezése a kábítószer használat megelőzésére,
  •     helyi partnerségek
 4. Rendszeres eszme- és tapasztalatcsere kezdeményezése a részt vevő városok között egy többnyelvű, dinamikus internetes honlap létrehozásával
 5. A kábítószer használat és egyéb káros szenvedélyek elleni küzdelem propagálása a Tatán és annak testvérvárosaiban élő gyermekek és fiatalok körében.

A konferencia mindkét napjának házigazdája Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere.A konferencia első napjának magyarországi előadói között találhatjuk dr. Felvinczi Katalint és Topolánszky Ákost, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóját és igazgató-helyettesét, Lengyel K. Péter klinikai szakpszichológust, és Busa Attila addiktológiai konzultánst, a tatai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum titkárát.A „72 óra kompromisszumok nélkül” című ifjúsági karitatív mozgalom is bemutatkozik a rendezvényen.A testvérvárosi előadók között szerepel – a teljesség igénye nélkül – Esther Kleine Deters, az észak-hollandiai területi egészségügyi hatóság alkmaari munkatársa, Maria Luisa Biorci arenzanoi önkormányzati képviselő, Szarka Andrea szőgyéni és Ivano Curtolo montebellunai pedagógus, Jacek Piwowarski pińczówi rendőrtiszt és Roman Wróbel bystřicei alpolgármester, pedagógus.A konferencián Tata hat testvér- illetve partnervárosa képviselteti magát.A konferencia első napjának végén Tata alpolgármestere és a testvérvárosok jelenlévő képviselői együttműködési megállapodást írnak alá egy többnyelvű, dinamikus internetes honlap közös működtetéséről. (www.decem.eu)A konferencia második napjának programjában a gyermekek és fiatalok körében végzett megelőzési programokról szóló előadások és gyakorlati bemutatók szerepelnek. Magyar részről bemutatkozik az Életvezetési Központ program, a pécsi plázában működő Alternatíva program és „Nem lehet divat a halál” címmel betekintést nyerhetünk egy iskolai prevenciós foglalkozásba is.Tata testvérvárosai közül egy pińczówi szabadidős egyesület tevékenységéről kapunk tájékoztatást, megismerkedhetünk egy alkmaari iskolai prevenciós programmal, valamint egy arenzanoi drámapedagógiai műhely tevékenységével.A konferencia megrendezésének alkalmából – összefogva a testvérvárosokkal – Tata Város Önkormányzata plakáttervezési és televíziós spot készítési pályázatot hirdetett gyermekek és fiatalok számára. A rajzpályázatra öt településről – Tatáról, a szlovákiai Szőgyénből, a lengyelországi Pińczówból, a csehországi Bystřicéből, és a szerbiai Horgosról – összesen 288 pályamű érkezett. A televíziós spot pályázaton tatai, bystřicei és szőgyéni filmek szerepelnek. Mindkét pályázat eredményhirdetésére a konferencia zárásaként, 2009. október 17-én, szombaton, a tatai Magyary Zoltán Művelődési Központban kerül sor.